Održavanje vozila - Održavanje vozila - Besplatno!
Održavanje vozila

posle svakih predjenih 500 km treba kontrolisati:

posle svakih 5000 km treba kontrolisati:

posle predjenih 10.000 km treba kontrolisati:

posle predjenih 20.000 km treba kontrolisati:

posle predjenih 30.000 km kontrolišite:


na svakih 40.000 km prekontrolišite zupčasti kaiš i eventualno ga zamenite


posle svakih 60.000 km proverite alternator i zamenite tečnostu sistemu za hladjenje (ili svake druge godine)


Akumulator – je jedan od najvažnijih električnih uređaja u automobilu i zato ga treba povremeno komtrolisati. Najčešće se na polovima akumulatora stvore oksidne naslage, pogotovo na plus klemi koja je slab provodnik električne energije u oba smera, odnosno kada daje struju i kada je prima od diname alternatora. Ako je klema previše oksidirala treba je natopiti zajedno sa stezačem, mlakom vodom ili mlakim rastvorom sode bikarbone i sačekati da otpusti. Potom je treba dobro obrisati i očistiti finom brusnom hartijom. I stezač treba očistiti na isti način i pre nego što se fiksira klemu treba namazati glicerinom.

Neophodno je da se nivo elektrolita kontroliše, posebno u letnjem periodu jer tada voda isparava i ploče mogu da ostanu suve. Nivo elektrolita mora biti od 10 do 15 mm iznad ploče, treba sipati isključivo destilovanu vodu jer ako se sipa obična voda može doći do samopražnjenja ili uništenja ćelija.

Pritisak u pneumaticima – mora redovno da se kontroliše, jer je u suprotnom vozilo nestabilnije i pneumatik je izložen većem naprezanju. Podešavanje pravilnog pritiska radi se uvek samo kada je pneumatik hladan. Posle svakog skidanja pneumatika, obavezno je balansiranje. Da bi se postiglo ravnomerno habanje na svim točkovima (veće je na pogonskim točkovima) poželjno je da se posle 5000 km vrši zamena pneumatika. Dobro bi bilo da su sva četiri pneumatika od istog proizvodjača.

Pranje i zaštita automobila – u zimskim uslovima eksploatacije karoserija je izložena velikim temperaturnim razlikama, vodi, snegu, industrijskoj soli koja je najveći neprijatelj karoserije. Blato, voda i so se zadržavaju na karoseriji i polako je nagrizaju. Zbog toga je poželjno da se vozilo češće pere, posebno donji postroj. Vozilo se pere odozdo na gore, posebnim šamponom ili deterdžentom za sudove, ali je potrebno dobro isprati vozilo i pažljivo ga obrisati. Jakim mlazem vode treba oprati donji postroj, blatobrane. Nakon toga ukoliko ima mesta napadnutih korozijom treba ih očistiti žičanom četkom, premazati sredstvom koje razlaže rdju i onda pristupiti zaštiti automobila ali samo kad je vozilo potpuno suvo. Zaštita se nanosi u dva do tri sloja prskalicom, sprejom i na nekim delovima četkom. Da bi se zaštita dobro vezala auto ne treba voziti najmanje tri dana. Zaštitu treba naneti i na pragove, a moguće je to posebnim sredstvima uraditi i na hromiranim delovima kola.

Zaštita gumenih delova – treba ih zaštititi glicerinom ili čak ribljim uljem. U sunčanim letnjim danima kada su pneumatici izloženi uticaju sunca treba ih namazati ribljim uljem i tako im produžiti vek. Mazanje glicerinom svih gumenih delova koji zaptivaju vrata i gepek neće doći do toga da ne možete da otvorite vrata u zimskim uslovima niskih temperatura.

Oprema za duža putovanja – Obavezna je posedovati sigurnosni trougao, kutiju za prvu pomoć, rezervne sijalice, rezervni točak, sajlu za vuču, ali iako nije obavezno dobro je da u vozilu bude i aparat za gašenje požara, sigurnosni prsluk, zatim nekoliko rezervnih osigurača, kolut izolir trake, baterijska lampa, rezervni ključevi od automobila, ključ za rezervni točak, ispravna dizalica, žica, ključ za svećice, flaša sa običnom vodom. Preporučujemo i nešto od potrošnog materijala – nove svećice, platine, kondenzator, razvodna kapa, razvodna ruka, kaiš ventilatora, kaiš alternatora, sajla gasa i sajla kvačila. Od alata biće neophodni ključevi, gedore, kombinovana klješta, odvijači, čekić, ispitna lampica.


Ukoliko odlučite da duže ne koristite auto, recimo zimi, potrebno je:

Prednosti registrovanih članova!


Podeli sa prijateljima