Zimski uslovi vožnje - Održavanje vozila - Besplatno!
Zimski uslovi vožnje

Nepovoljne vremenske prilike zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom prilagodjenom uslovima na putu, kao i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje. Slaba vidljivost, klizav kolovoz, usporen saobraćaj zahtevaju smirenog i racionalnog vozača.

Svakako treba izbeći vožnju ukoliko ste umorni, neispavani, pod uticajem alkohola, pod nekom terapijom koja može da utiče na smanjenu koncentraciju, da deluje uspavljujuće i sl.

Naravno, vozilo mora biti potpuno tehnički ispravno, a posebno treba proveriti kočnice, trap, pneumatike, uredjaje za osvetljavanje, akumulator, brisače, temperaturu mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hladjenje vozila - po potrebi tu tečnost treba zameniti.

Pri niskim temperaturama i u uslovima smanjene vidljivosti, treba obezbediti adekvatno pranje vetrobranskog stakla, pa zato umesto vode treba sipati posebnu tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama. Treba proveriti i ispravnost brisača, kao i grejača zadnjeg vetrobranskog stakla. Posebno je važno redovno proveravati stanje pneumatika – u smislu dubine šare, koja mora da bude najmanje 4 mm, ali je takodje bitan i pritisak u gumama i on mora da odgovara zahtevima iz tehničke knjižice proizvodjača konkretnog vozila. Podsećamo, zimsku opremu čine zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri radijalne gume sa dubinom šare najmanje 4 mm, kao i lanci koji se po potrebi montiraju. Nije loše za zimske uslove vožnje poneti i lopatu, malo peska, staru ponjavu, metlicu za čišćenje stakla, sprej protiv zamrzavanja stakla, sprej za bravice, kablove za startovanje, strugalicu za led.

U uslovima snega i leda na kolovozu savetujemo izbegavanje naglih promena pravca kretanja vozila i nagla kočenja. Kada ima snega i leda po putu, najbolje je voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa. Najbitnije je da se ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, ako je potrebno smanjiti brzinu, treba kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo ,da se vozilo ne zanese. U tim trenucima treba zaboraviti na nožnu kočnicu, pogotovo kad vozilo ima zadnju vuču.

Prilikom vožnje po dubokom snegu, treba upravljač držati pravo da prednji i zadnji točkovi imaju isti pravac kretanja. Ako automobil ,,šlajfuje,, treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe onda pod točkove treba staviti pesak, granje, krpe i sl.

“Check” lista i saveti


Imajući u vidu da i zimskim uslovima vožnje dolazi do različitih nepredvidjenih situacija u smislu zastoja, eventualno neprohodnih putnih pravaca pre puta savetujemo vozačima da se detaljno informišu u Operativnom centru AMS Srbije putem broja telefona 987 o tome šta ih konkretno očekuje na maršruti koju su odabrali, da dobiju savet koji pravac izbegavati, gde eventualno ima zastoja  i sl. Telefon je, naravno, dostupan 24 h i može se pozvati iz cele republike bez ukucavanja prefiksa kako sa fiksnih tako i sa mobilnih telefona.

Prednosti registrovanih članova!


Podeli sa prijateljima