FOTO: Volvo: Baterija puna za sat i po

FOTO: Volvo: Baterija puna za sat i po

Volvo Car korporacija testira novi brzi punjač za električna vozila koji vrijeme punjenja skraćuje na samo sat i po - što je šest puta brže od trenutnih punjača.

„Svjesni smo da su kratko vrijeme punjenja i povećana autonomija kretanja od velike važnosti za korisnike električnih vozila. Jedinica za brzo punjenje je lijek za ‘anksioznost zbog dometa' koja može da bude prisutna kod vlasnika/vozača električnog vozila, s obzirom na to da se automobil na takvom mjestu može lakše i brže dopuniti energijom. Čak i ako nemate sat i po vremena potrebnog za potpuno punjenje, i 30 minuta punjenja omogućiće autonomiju od dodatnih 80 km“, ističe Lennart Stegland, potpredsjednik odjeljenja električnih pogonskih sistema pri Volvo Car korporaciji. 

Novi trofazni punjač biće ugrađen i testiran na brojnim Volvo C30 Electric modelima. Taj brzi punjač od 22 kW je prvi takve vrste na svijetu: koristi trofaznu struju i dovoljno je malen da se može ugraditi u automobil.

Vlasnicima nudi dvije opcije za punjenje baterije. Prva je korišćenje trofazne 32A utičnice za 30 minuta punjenja, što omogućava autonomiju od 80 km. Za potpuno punjenje potreban je sat i po.  Druga mogućnost je punjenje preko standardne jednofazne 230 V utičnice koje traje 8-10 sati.  „Korisnici mogu dopuniti bateriju nekoliko puta na dan, što znači da se ukupna autonomija kretanja značajno povećava, a uživanje u vožnji potpuno ekološkog automobila ostaje, dajući korisnicima veću iskoristivost električnih automobila, stvaramo dodatne komercijalne mogućnosti - kako u privatnom tako i u javnom sektoru“, zaključuje Lennart Stegland.

Prednosti registrovanih članova!


Podeli sa prijateljima